Főtéri programok Nyomtatás

Bár a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál hivatalosan június 17-én kezdődik, a város főterén már 16-án lesz filmvetítés. Ternovszky Béla klasszikusát, az 1986-ban készített, de frissességéből és poéngazdagságából semmit nem veszítő Macskafogót vetítik este 21 órától. Másnap, tehát a fesztivál nyitónapján, június 17-én este 20 órakor kezdődik a Kormorán együttes koncertje.

A zenekart Koltay Gergely 1976-ban alapította, így több mint 30 éve szerepel hazai és külföldi színpadokon. A Kormorán a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal. Koncertjük után este 21 órától vetítik Gémes József Daliás idők című rajzfilmjét, amely Arany János Toldijának megfilmesített változata. Gémes József idén ünnepli 70. születésnapját, életműve előtt tiszteleg az egész hazai animációs szakma a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon azzal is, hogy válogatást láthatnak az érdeklődők filmjeiből. Az első filmösszeállítást az Erdei Ferenc Kulturális Központban vetítik június 17-én, délelőtt 10 óra 30 perctől, közvetlenül a fesztivál hivatalos megnyitója után. Majd este 21 órakor következik a már említett Daliás idők, amely 1982-ben készült és elnyerte az Annecy Filmfesztiválon a legjobb egészestés filmnek járó díjat.

Június 18-án, csütörtökön este 20 órakor a fennállásának 40. születésnapját ünneplő Kaláka együttes népszerű dalai csendülnek fel a főtéri színpadon. A zenekart több évtizedes munkakapcsolat fűzi a kecskeméti animációs filmstúdióhoz, hiszen például a Kaláka zenél a Magyar népmesék sorozat eddig elkészült 89. epizódjában és Kányádi Sándor több művének animációs változatához is a Kaláka szerzett zenét. A koncert után 21 órától vetítik Gémes József különleges képi világú, izgalmas cselekményű filmjét, a Vili, a veréb című egészestés rajzfilmet.

Június 19-én, pénteken este 20 órától a kecskeméti Csík Zenekar ad koncertet. Mai világunk zenei élete rendkívül sokszínű, nemcsak a műfajok, stílusok, hanem az előadók sokaságát tekintve is. Ennek a szín kavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja, az immár 20 éves Csík Zenekar, amely elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Koncertjük után 21 órától ismét Ternovszky Béla filmjei következnek. Először válogatást láthat a közönség az alkotó rövidfilmjeiből, majd néhány epizódot a máig népszerű Gusztáv-sorozatból. Gusztáv feledhetetlen alakját Nepp József álmodta meg, aki Dargay Attila, Jankovics Marcell és később Ternovszky Béla segítségével 120 epizódon át szórakoztatta az 1960-as és 70-es években a felnőtt közönséget. A filmsorozat sikerére jellemző adat, hogy közel hetven ország vásárolta meg a vetítési jogait.

Június 20-án, szombaton este 21.30 órától egy modern, XXI. századi látványossággal folytatódik a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál főtéri programsorozata. Cakó Ferenc mutatja be legújabb homokanimációs showját, ezúttal a 46 tagú Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral.

Cakó Ferenc filmrendező számára a homokanimációs filmek hozták a legtöbb nemzetközi sikert. Ebből a műfajból fejlesztette ki a homokfestmény előadástípust, amely zenére homokkal történő figurális rajzolás-festés. A művész mozdulatait egy kivetítő segítségével mozivászon nagyságban lehet élvezni. Ez a világon egyedülálló produkció, különleges performance már több országban és fesztiválon aratott óriási sikert, így 2002-ben a kecskeméti fesztiválon is. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és Cakó Ferenc programja alatt most az alábbi zeneművek csendülnek fel: Liszt: Le Prelude; Vivaldi: Évszakok/Nyár; Bach: Air; Brahms: Magyar táncok. Vezényel: Gerhát László. A Cakó-show a Múzeumok éjszakája kecskeméti rendezvényeinek is része.

Június 21-én, vasárnap, a fesztivál zárónapján a szokásokhoz híven a díjnyertes filmekből láthatnak bő másfél órás válogatást az érdeklődők 21 órától.

 
KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL
6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 21.
Tel: 76/ 481-788, Fax: 481-787
E-mail: kfilm@kecskemetfilm.hu
Web: www.kaff.hu